Naturlige ansigtsolier. Sådan finder du den rette olie til en bestemt hudtype og dens behov

Tendensen til naturlig hår- og hudpleje er kommet for at blive, og det er uenigheden om olier også. Kan man bruge dem i hudpleje? Det bekræfter tilhængere uden at tænke to gange. Modstandere hævder at olien tilstopper hudens porer. I virkeligheden ligger hemmeligheden bag de bedst mulige resultater med olie i at finde den rette til den enkelte hudtype.

Man har kendt til egenskaberne ved naturlige olie flere århundreder. Før i tiden vidste man ikke, hvilke olier ville virke lindrende eller bekæmpe akne. I dag ved vi, hvilke stoffer de indeholder, så vi kan undersøge deres egenskaber. Men ikke blot det! Det er sammensætningen af olierne, der afgør hvilken hudtype, de vil være gavnlige for.

Du behøver ikke længere at bekymre dig om, hvilken ansigtsolie, du skal vælge – du finder svaret herunder. Du skal bare huske det vigtigste princip: vælg kun naturlige olier uden tilsætningsstoffer og uden konserveringsmidler, og opbevar dem i mørke glasflasker. De fleste færdiglavede blandinger af ansigtsolie indeholder som regel stoffer, huden kan være overfølsom overfor.

Hvordan virker ansigtsolier?

En velvalgt olie er en naturlig kosmetik, der er ideel til din hud. Alder og hudtype betyder ikke noget, for der findes hundredvis af olier, der er udtrukket af forskellige planter, så alle og enhver  kan finde en, der passer netop til dem. Den er kilde til de bedste næringsstoffer – vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer og antioxidanter. Der er mange fordele forbundet med jævnligt at komme olie på huden, fordi olie:

 • styrker den naturlige hydro-lipid barriere, dvs. forebygger tab af fugt;
 • beskytter mod skadelige eksterne faktorer, såsom solen og toksiner;
 • genopretter hudens klarhed, samt gør den silkeblød, glat og fast;
 • virker antiseptisk og reducerer inflammation, hvilket for eksempel kan bidrage til at kurere akne;
 • sløver aldringsprocessen og fremkomsten af rynker.

Takket være oliernes fugtgivende og nærende virkning på huden, løser de mange problemer – de reducerer tørhed og kløe til et minimum, så tør hud ikke længere er et problem, og de reducerer misfarvninger og gør huden klar til makeup osv.

Hudpleje med olier – principper

Før vi begynder at bruge ansigtsolie, skal vi tjekke, om dette er en hensigtsmæssig behandlingsmetode for os. Der er flere regler, der skal følges for at opnå de ønskede resultater. Naturlige olier virker bedst, når de bruges på en bestemt måde.

 1. Kom ansigtsolie på ved sengetid, så de kan absorberes dybere, mens du sover.
 2. For at fremme oliernes absorption, skal du duppe dem ind i huden med fingerspidserne.
 3. Blot nogle få dråber naturlig olie vil være nok til at nære, glatte og regenerere din teint.
 4. Brug ikke olier, der gør dig lysfølsom, om dagen.
 5. Ansigtsolier kan bruges alene eller i sammen med fx creme.

Hvad angår brug af olie på huden, er det ligesom med oliering af håret vigtigt at afpasse produktet til dine individuelle behov. For at gøre dette, ser man ikke på porøsitet, men i stedet på hudtype. Faktorer såsom om huden er fedtet, eller om du har hudproblemer, er afgørende for dette valg. Hvis du ikke er sikker på, hvilken ansigtsolie, du skal vælge, skal du først identificere din hudtype og derefter se på følgende liste.

 • Olier til tør hud
  De fleste tegn på dehydrering af huden kan reduceres ved at bruge den rette ansigtsolie. Olier, såsom kokos (med en konsistens som smør), passionsblomst (helt sikkert den letteste), arganolie, jojobaolie, solsikkeolie (kosmetisk, ikke til madlavning) eller olivenolie vil være ideelle til tør hud.
 • Olier til moden hud
  Moden hud har mange behov, når de første rynker viser sig, og huden mister fasthed og elasticitet, og den reagerer bedst på olier med et højt indhold af E-vitamin. Det er en naturlig antioxidant med anti-aldrende egenskaber. Hvilke ansigtsolier bør man vælge, hvis man har et problem med for tidlige aldring? Vælg hybenolie eller arganolie.
 • Olier til fedtet hud / hud med akne
  Først lyder det utroligt, men planteolier kan naturligt afhjælpe fedtet hud. De afbalancerer talgkirtlernes funktion og reducerer talg-produktionen. Man skal bare huske, at ansigtsolie for problemer som akne eller skæl skal have en meget let konsistens, der ikke vil tilstoppe porerne. De anbefalede olier omfatter: kameliaolie, jojobaolie eller tetræsolie.
 • Olier til følsom hud
  En af egenskaberne ved følsom hus er, at den kan blive irriteret af mange stoffer. I dette tilfælde skal valget  af olier være grundigt gennemtænkt. De skal ikke kun være lette, de skal også være milde og lindre irritation. I dette tilfælde omfatter egnede ansigtsolier natlysolie, primulaolie eller ylang-ylang-olie.

Er det tilstrækkeligt med ansigtsolier?

Ikke nødvendigvis. Stoffer, der findes i olierne er ikke de eneste, huden har brug for. Foruden blødgørende stoffer eller ingredienser, der forebygger fugtighedstab, har huden også brug for fugtgivende stoffer – komponenter, der leverer vand til hver enkelt celle. Ordentligt koordineret pleje kræver, at olierne bruges sammen med andre typer kosmetik: cremer, serummer, masker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *